Kogo zaprosić na stypę?

Stypa, czyli poczęstunek w gronie rodziny ku pamięci zmarłego, to tradycja głęboko zakorzeniona i praktykowana w naszej kulturze. Można ją zorganizować w lokalu, restauracji lub w domu. Czemu ma służyć ta uroczystość i kogo powinno się na nią zaprosić?

Jak zorganizować stypę i kto powinien być na niej obecny?

Utrata bliskiej osoby niesie ze sobą wiele emocji. W takich sytuacjach rodzina i przyjaciele mogą okazać się wsparciem i pomóc przejść trudy okres żałoby. Podczas stypy wspomina się zmarłego, a czas spędzony w gronie bliskich może działać kojąco. Wiele osób przyznaje, że rozmowy o zmarłym działają terapeutycznie. Stypa jest też formą okazania wdzięczności za przybycie na pogrzeb. Jest organizowana zaraz po zakończeniu ceremonii pogrzebowej. Zwykle informuje się o niej wcześniej, tak, aby zaproszeni mogli zarezerwować na nią czas, zwłaszcza ci, którzy muszą dojechać. Na stypę zaprasza się najbliższą rodzinę zmarłego, przyjaciółznajomych. Jest to jednak bardzo indywidualna sprawa i każdy powinien rozważyć osobiście, w czyim towarzystwie będzie się czuł dobrze, a także, w jakich stosunkach ktoś żył ze zmarłym. Warto też zadbać o transport gości na miejsce stypy, w czym może pomóc zakład pogrzebowy. Wiele osób zastanawia się, czy podczas stypy powinno się podawać alkohol. Jest to również sprawa indywidualna. Być może zmarły udzielał jakichś informacji dotyczących tego, jak powinien wyglądać jego pogrzeb. Jeśli nie, to jego rodzina powinna o tym zadecydować, biorąc pod uwagę własne odczucia i emocje. Trzeba też pamiętać o tym, że niektórzy wolą przechodzić żałobę w ciszy i samotności i należy to uszanować. Jeśli stypa ma się odbyć w lokalu, to warto wcześniej ustalić menu i inne niezbędne szczegóły organizacyjne. Posiłki powinny być sycące i najlepiej, aby były tradycyjne, bo wtedy będą smakowały wszystkim zaproszonym. Warto też zwrócić uwagę na lokalizację obiektu, tak aby nie znajdował się on zbyt daleko od cmentarza. Natomiast jeśli stypa ma się odbyć w domu, to można skorzystać z usług firm cateringowych.